Hva er ultralyd?

En ultralydundersøkelse er en metode hvor man benytter seg av lydbølger med høyere frekvens enn hva det menneskelige øret kan høre. Lydbølgene forplanter seg fra hudens overflate gjennom kroppens vev. Lydbølgene kommer tilbake til ultralydapparatet og danner et blide på skjermen. På den måten kan man se fosteret, omgitt av fostervann.

Ultralydundersøkelse i svangerskapet har vært utført i Norge siden 1960 årene. Det har vært et tilbud til alle gravide i mer enn 25 år. Det finnes ingen dokumentasjon som viser skadelig effekt av ultralyd slik den brukes i svangerskapet. Likevel er det ultralydoperatørenes ansvar at barnet ikke utsettes for unødig risiko ved bruk av for høy energi.

I Norge har man et offentlig tilbud til alle gravide rundt uke 18. Da bestemmer man termin, fastsetter morkakens beliggenhet, antall fostre og gjør en orienterende anatomiundersøkelse. Forskning har vist at terminbestemmelse ved hjelp av ultralyd (TUL) er sikrere enn ved beregning av termin etter siste menstruasjons første dag (TN). Denne undersøkelsen er gratis ved henvisning til Haugesund Sjukehus eller ditt nærmeste lokalsykehus.

Vekstmåling av fosteret kan gjøres når som helst i svangerskapet etter uke 24. Når man beregner vekt bruker man terminen som ble fastsatt ved rutineundersøkelsen. Ut i fra den kan man beregne om fosterets vekt ligger over eller under gjennomsnittet. For å kunne si noe om fosterets vekst over tid må det gjøres flere målinger. Skulle det være mistanke om avvik eller sykdom blir du henvist til sykehus.